Zonnig Portaal Direct besparen met zonnepanelen van Portaal & Greenchoice!

085 782 5004

06 19 2705 62

085 782 5004

06 19 2705 62

Uw zonnestroomsysteem

Op deze pagina staat belangrijke informatie over uw zonnestroomsysteem. Uw zonnestroomsysteem is aangemeld bij de netbeheerder.

Het zonnestroomsysteem van uw woning bestaat uit:
(1) zonnepanelen
(2) een omvormer van Growatt
(3) een Xemex opbrengstmeter


(1) Hoe werken de zonnepanelen?
Zonnepanelen wekken stroom op als er licht op schijnt. Ze wekken de meeste stroom op als de zon veel schijnt en sterk is. Ook bij bewolkt weer wekken ze energie op.

(2) Hoe werkt de omvormer?
De omvormer zet de elektriciteit die de zonnepanelen opwekken om in elektriciteit die u in huis kan gebruiken. De omvormer is door middel van een elektriciteitskabel gekoppeld aan de zonnepanelen en de meterkast. De omvormer schakelt automatisch aan of uit op basis van de hoeveelheid zonlicht. U heeft hier geen omkijken naar. Twijfelt u of het zonnestroomsysteem wel goed werkt, dan kunt u op het scherm van de omvormer de status controleren.

Status omvormer
Het lampje op het scherm van de omvormer geeft de status aan.

[afbeeldingen] - omvormer-kloppen

Groen lampje: het zonnestroomsysteem werkt naar behoren (Normal).
Rood lampje: het zonnestroomsysteem werkt niet naar behoren (Fault).
Geen lampje: het zonnestroomsysteem staat uit. Bijvoorbeeld ‘s avonds, wanneer er geen zon of licht op de zonnepanelen schijnt.

Storing? Bel ons!
Wanneer u denkt dat er iets mis is, dan belt u het telefoonnummer van Zonnig Portaal. Zelf aan het zonnestroomsysteem sleutelen is niet toegestaan. Onderhoud aan het systeem wordt altijd uitgevoerd door professionele servicemonteurs in opdracht van Portaal. Bij storing belt u: 085 782 5004.

(3) Hoe werkt de Xemex opbrengstmeter?
Naast de omvormer hangt een Xemex opbrengstmeter. Deze meet de opbrengst van het zonnestroomsysteem. Wilt u zelf de opbrengst van uw zonnestroomsysteem bekijken? Dit kan op twee manieren: op de Xemex opbrengstmeter zelf of online.

Wat betekenen de lampjes op de Xemex opbrengstmeter (zie onderstaande afbeelding)?

  • LED 1 en 2 zijn de LED lampjes voor optische communicatie van en naar de meter.
  • LED 3 is een groen LED lampje en is gelinkt aan de meter zelf. Knippert enkel bij verbruik / opbrengst (1 x per Wh).
  • LED 4 is een rood LED lampje die brand als de meter nog niet geregistreerd is. Het is dus normaal dat het lampje brand als de meter onder spanning staat maar nog niet op de portal is geregistreerd.
  • LED 5 is een groen LED lampje die knippert eenmaal de meter helemaal operationeel is, ook op vlak van communicatie. Bij het onder spanning zetten dan de meter zal deze LED continu oplichten met af en toe een kleine onderbreking. Na enkele seconden tot enkele minuten zou de groene LED regelmatig moeten knipperen. Op dat moment is de meter geregistreerd op het GSM netwerk en klaar voor communicatie.

 [afbeeldingen] - xemex-opbrengstmeter

Opbrengst op de Xemex opbrengstmeter bekijken
Druk op de groene knop van de Xemex opbrengstmeter (zie Afbeelding 2). Op het scherm ziet u hoeveel kWh elektriciteit het zonnestroomsysteem sinds de installatie heeft opgewekt.

Opbrengst online bekijken
Om de opbrengst van uw zonnestroomsysteem online te bekijken, heeft u het nummer nodig van uw Xemex opbrengstmeter. Dit nummer begint altijd met een E.

[afbeeldingen] - meter-sundata-1

  1. Ga naar https://greenchoice.sundata.nl 
  2. Log in met uw postcode en het nummer van uw Xemex opbrengstmeter.

Als u bent ingelogd kunt u veel meer zien dan alleen het aantal kWh elektriciteit dat is opgewekt sinds de installatie. Zo ziet u ook wat de opbrengst in kWh per maand is, wat de besparing in euro’s per maand is en wat de totale besparing in euro’s is sinds installatie van het zonnestroomsysteem.

[afbeeldingen] - monitoringsdashboard-voorbeeld

 

Veelgestelde vragen

Termijnbedrag verlagen?
Maandelijks betaalt u een termijnbedrag voor uw stroom. U wekt nu zelf zonnestroom op, dus uw energierekening gaat omlaag. Als u wilt, kunt u uw termijnbedrag verlagen. Neem hiervoor zelf contact op met uw energieleverancier.

Hoe werkt salderen?
Het is mogelijk dat u de energie die u zelf opwekt niet direct gebruikt. Uw panelen zijn gekoppeld aan de meter in uw eigen meterkast. De energie die u zelf niet gebruikt, geeft u automatisch terug aan het elektriciteitsnetwerk. De energie die u teruggeeft, trekt uw energieleverancier af van uw verbruik. Dit tegen elkaar wegstrepen noemen we salderen. U kunt dit zien op uw jaarafrekening.

Aanbod nieuwe elektriciteitsmeter?
Veel oude meters kunnen de opbrengst van uw zonnepanelen niet goed registeren. Uw netbeheerder kan u daarom benaderen voor een nieuwe slimme meter. Ons advies is om dit altijd te doen.

Zonnepanelen schoonmaken?
Schoonmaken van de zonnepanelen is niet nodig en niet toegestaan. Het schoonmaken levert nauwelijks iets op en kan schade aan de panelen opleveren. Portaal monitort de opbrengst van de panelen. Als deze te laag is, neemt Portaal maatregelen.